Kategoriat
palvelut

Helsingin liikenneyhteydet – kaikki tiet vievät stadiin

Helsinki on yksi Suomen harvoista kaupungeista, joissa henkilöauton voi suosiolla jättää kotiin. Helsingin Seudun Liikenne (HSL) muodostaa linja-auto-, metro-, raitiovaunu-, metro- ja lähijuna- sekä lauttaliikenteen palveluista tiheän verkoston, mutta myös kävellen, pyörällä ja sähköpotkulaudalla päästään ripeästi paikasta toiseen. 

Meri ja Helsingin monet viheralueet ovat aina lähellä ja Matkailuneuvonta jakaa erilaisia teemoitettuja karttoja, joiden avulla ympäri kaupunkia risteileviä kävelyreittejä on helppo seurata. Pyörätieverkosto kattaa 1 200 kilometriä, josta Baanaksi kutsuttu osa on rakennettu vanhaan ratakuiluun. Omaa fillaria ei sentään tarvitse ottaa matkalla mukaan, sillä Helsingin keltaiset kaupunkipyörät ovat vapaasti vuokrattavissa käyttöön. 

Sama lippu – monta eri kohdetta 

Helsingin liikenneyhteydet ovat saavuttaneet hyvän maineensa erityisesti siksi, että kaikki liikennevälineet ovat käytettävissä samalla lipulla. Lipun voimassaolon aikana kulkuvälineestä toiseen on helppo ja nopea vaihtaa. Kertalippu on voimassa 80–110 minuuttia, ja se hankitaan HSL:n lippuautomaatista, R-kioskeista tai puhelimella HSL-sovelluksella. Muutaman päivän matkoille riittää 1–13 vuorokautta voimassa oleva lippu, ja säännölliseen kulkemiseen HSL tarjoaa sekä henkilö- että haltijakohtaisen matkakortin. Jatkuva tilaus voidaan veloittaa kuukausittain tai vuosittain, jolloin hankinta tulee kaikkein edullisimmaksi. 

Keskustassa raitiovaunu tarjoaa näyttävimmät matkareitit. Esimerkiksi raitiolinja numero 2 kulkee Ylioppilastalon, Lasipalatsin, Casino Helsingin, Hesperian puiston ja Eläintarhan ohi aina Pasilan asemalle asti. Arkkitehtuurin ystäville läpi Katajanokan, Kluuvin, Kampin Etu- ja Taka-Töölön sekä Meilahden läpi kulkeva raitiolinja 4 on oikea kultasuoni. Julkisen liikenteen linjakartta auttaa pysäkkien ja nähtävyyksien paikallistamisessa ja osoittaa, milloin kulkuväline kannattaa vaihtaa toiseen. 

Helsingin metrokartta puolestaan on ehkä ulkonäöltään vaatimaton, muta kuljettaa suuria matkustajamääriä Espooseen ja Itä-Helsinkiin. Metromatka Matinkylästä maailman pohjoisimmalle metroasemalle Mellunmäkeen kestää noin 40 minuuttia. 

Vyöhykkeet ja Helsinki-kortti

Oli kyseessä mikä HSL:n lipputyyppi tahansa, on ostajan tärkeä tietää, mille vyöhykkeelle aikoo matkustaa. Helsingin seutu jaetaan neljään alueeseen, jotka on nimetty kirjaimin A, B, C ja D. A on lähimpänä Helsingin keskustaa ja D kauimpana siitä. Lipun on katettava kaikki alueet, joilla matkustat. Yksittäisille vyöhykkeille lippuja ei kuitenkaan myydä, vaan lipputyyppinä on aina vähintään AB-, BC- tai ABC. 

Helsinki-kortin ostaneet matkailijat voivat nauttia vapaasta matkustusoikeudesta vyöhykkeillä A/B tai A/B/C. Jos matkustajalla ei ole oikeanlaista matkaan oikeuttavaa lippua, on seurauksena 80 euron tarkastusmaksu. Myös kertalippu veloitetaan tarkastusmaksusta huolimatta. Lipun on oltava hankittu ennen metron maksualueelle siirtymistä tai bussiin, raitiovaunuun tai lähijunaan nousemista.

Lentoaseman, juna-aseman ja laivaterminaalien joukkoliikenneyhteydet

Osalle vierailijoista Helsinki on vain yksi pysäkki muiden joukossa, ja matka jatkuu joko muualle Suomeen tai ulkomaille. Lähi- ja kaukojunat lähtevät Helsingin päärautatieasemalta ja saapuvat aina Pasilan kautta samaan paikkaan. Lentokenttäjunat I ja P kuljettavat matkustajat sisäkautta suoraan Helsinki-Vantaan lentoaseman 2-terminaaliin noin 10 minuutin vuorovälein. Matka kestää voin 30 minuuttia ja vaatii ABC-lipun.

Rautatientori toimii myös monien paikallisbussien lähtöpaikkana. Niistä Finnair Express ja linjat 615, 617, 415 (N), 561 ja 562N kulkevat Helsinki-Vantaan lentoasemalle ympäri vuorokauden. Aikataulut on hyvä tarkistaa reittikohtaisesti, ja matkaan varata noin 45 minuuttia aikaa. Jos tie vie Katajannokan terminaalille, Olympiaterminaaliin tai Länsiterminaaliin, on raitiovaunulinjat 5, 2 ja 3 sekä 7 paras ratkaisu. 

Reittiopas löytää tien silloinkin kun kulkija ei

Helsinki on suuri kaupunki, jota ei oteta haltuun hetkessä. Eksymistä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä Reittiopas kertoo, miten pääset määränpäähäsi, kauanko matka kestää ja millaisen lipun tarvitset. Reittiopas toimii selaimessa ja se löytyy HSL:n sovelluksesta. Oma Reittiopas on henkilökohtainen käyttäjätili, johon voidaan tallentaa pysäkkejä, reittihakuja ja tilata poikkeustiedotteita. Opas on ilmainen ja se toimii suomen lisäksi englanniksi ja ruotsiksi. HSL:n asiakaspalvelukin auttaa joukkoliikenteen käytössä ja lippuasioissa puhelimitse. 

Julkisella vaeltamaan ja saaristoon 

Helsingin seudun liikenteen bussit ja lähijunat vievät luonnosta pitävät matkailijat moniin mielenkiintoisiin kohteisiin. Esimerkiksi lähijunat A, E, U ja P kuljettavat nauttimaan Haagan Alppiruusupuiston näkymistä ja matka Nuuksion kansallispuistoon alkaa bussilla. Nuuksioon.fi -palvelu listaa kaikki mahdolliset reitit ja pysäkit, ja tekee vaeltamisesta matalan kynnyksen harrastuksen. 

Erinomaisia virkistysmahdollisuuksia tarjoavat myös Helsingin edustalla olevat yli 330 saarta. Saaristoristeilyalukset ja lautat vievät merellisiä maisemien keskelle, ja etenkin Suomenlinna on ympäri vuoden suosittu matkakohde. HSL:n Lautta lähtee Kauppatorilta ja kulkee kohteeseensa noin 15–20 minuuttia. Vuoden- ja vuorokaudenajasta riippuen lautat liikennöivät 1–4 kertaa tunnissa.